Ялинки для храму, де Христа пізнали

0
134

На парафії храму Різдва Пресвятої Богородиці у селі Дубівці (однойменного протопресвітеріату) протягом чотирьох років успішно реалізовують цікаву екологічну ініціативу: діти, які уперше пішли до Сповіді та прийняли Святе Причастя, садять біля святині ялинки.

«Ця ініціатива, яку я запровадив, має виховний момент, — розповідає отець Олег Каськів, парох храму, професор, ректор Івано-Франківської академії Івана Золотоустого. — Полягає він у тому, що кожен клас дітей, які приступають уперше до Святого Причастя, садять біля церкви ялинку. Це і своєрідна пам’ять про діток, і їх батькам та родичам згадка, і біля храму — краса».

Окрім того, коли діти згодом ходять до святині, то піклуються про «своє» деревце.

Садити саме ялинки, а не інші дерева, вирішили тому, що вони — вічнозелені, милують око та не скидають листя, яке треба довго та багато прибирати. Ялинки вибирали батьки. У жовтні минулого року вони створили групу у вайбері та обговорювали ці питання. Також отець Олег Каськів спонукав батьків і родичів дітей першопричасників садити дерева з нагоди величного та пам’ятного свята біля своїх будинків, адміністративних будівель, символічних могил. Окрім посаджених дерев, батьки дітей подарували до церкви священничий фелон. На урочистостях співали учасники нещодавно створеного молодіжного хору.

…Цьогоріч Перше Причастя у Дубівцях приймали 27 дітей віком 8-9 років, тобто два класи. Підготовка до важливих Святих Тайн тривала протягом року. Навчання відбувалося кілька разів у місяць. Окрім катехизації, у церкві проходили зустрічі з рідними та хресними батьками. Останні, за словами отця Олега Каськіва, мають щодо своїх похресників певні обов’язки.

«Їм треба знати, що не просто принести до храму дитину, охрестити, згодом – вітати з днями народження, прийти на Перше Причастя, випускний та на… весілля, дарувати подарунки, аби всі бачили, що це від хресного батька та хресної мами. Обов’язки хресних батьків – навчати молитися, жити по-християнськи, допомагати порадами і щодня молитися хоча б одне «Богородице Діво» за похресника чи похресницю», — зазначає священник.

У Дубівцях хресні та рідні батьки — добрі, щирі, відповідальні, а діти — відкриті для Господа й життєрадісні За порадою отця пароха, батьки зробили день Першого Святого Причастя для дітей — незабутнім.

«Варто не просто вийти з церкви, зробити гарні світлини, піти в кафе чи вдома з’їсти смаколики. Треба, аби цей день справді став особливим і в духовному плані, і щодо дозвілля згодом, — мовить отець Олег. — Я пропонував батькам їхати у парки, музеї, відвідати кінотеатри, театри, могили оборонців України».

Батьки дослухалися порад і зробили, як радив душпастир та їздили у святині давнього Крилоса, в храм святого Пантелеймона, відвідали могили трьох місцевих воїнів, які загинули в українсько-російській війні, обороняючи свою країну.

…Наразі на подвір’ї храму Різдва Пресвятої Богородиці красується шість ялинок, три з яких посаджені у минулі роки, а дві — цьогоріч. Отець Олег Каськів переконаний, що кількість дерев збільшуватиметься, як буде збільшуватися і кількість дітей, які пізнали й прийняли Христа.

«Територія біля церкви велика, тож ми чекаємо багато першопричасників», — підсумовує душпастир.

Сабіна РУЖИЦЬКА.