Під свій Покров святий, Діво свята, прийми дітей своїх, о, Всеблага!

0
38

Жовтень – другий місяць, відколи УГКЦ та ПЦУ перейшли на новий календарний стиль. І відтепер саме в перший день місяця жовтня українці святкуватимуть свято – Покрова Пресвятої Богородиці.

Вслід за Церковною реформою і Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо відповідності державних свят згідно оновленого церковного календаря. Таким чином, 1 жовтня на державному рівні святкуватиметься і День захисників та захисниць України, який з 2014 року відзначався 14 жовтня.

Глибинна суть свята Покрови розкривається на Голгофі, де помирає Спаситель світу, а під хрестом стоять його мати, сестра його матері, Марія Клеопова, Марія Магдалина та його учень Іван. Розп’ятий Ісус каже до Матері, вказуючи на свого улюбленого учня, «Це син твій». І тоді звертається до апостола, вказуючи на Марію: «Це мати твоя» (пор. Ів. 19: 25-27).

Наступного разу Богородиця згадана в Євангелії, коли Вона молиться разом з учнями після Вознесіння Христа (Діян. 1, 14), молиться за них, будучи, безперечно, взірцем для наслідування.
Ці опікунські взаємини безперечно свідчать про її піклування для усього людства в очікування другого приходу Христового.

Сама ж історична подія, що стала причиною закладення святкування Покрови, відбулася у далекому 910 році у місті Константинополі. Тоді Візантійська імперія потерпала від війни з сарацинами-мусульманами. За переказами, коли Константинополь був під облавою ворожих військ, всі віряни міста зібралися у Влахернському храмі на молитву. Під час молебню Андрій Юродивий побачив над людьми Пресвяту Богородицю, яка була осяяна небесним світлом та оточена ангелами. Богородиця помолилася за мир, зняла з себе покрову та накрила нею усіх людей у храмі. Це чудо стало свідченням для жителів Константинополя про те, що Богородиця опікується світом та прагне миру. Згодом візантійцям вдалося зняти облогу та перемогти сарацинів.

Це свято відразу після прийняття християнства у Х столітті почали святкувати і на Русі. Тож вшанування Божої Матері як Покровительки нашого народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж по сьогодні. Київську Русь від самого початку оточували численні вороги. Тож нічого дивного, що як наш народ, так і українське військо шукали заступництва і покрову в Пречистої Діви Марії. Так запорозькі козаки вважали Богородицю своєю Покровителькою, бо під опікою Богородиці вони не боялися ні ворожого вогню, ні грізної стихії, ні морської бурі і свято виконували головний девіз свого життя – захист української землі. На Запоріжжі була козацька церква святої Покрови. Існує переказ, що після зруйнування Запорозької Січі у 1775 році козаки пішли за Дунай і взяли зі собою образ Пресвятої Покрови.

Створені в розпал Першої світової війни, легіони Січових стрільців, військо справжніх інтелігентів, носіїв високих ідей і благородних ідеалів, також мужньо боролися під Покровом Пречистої Діви Марії.

Українська Повстанська Армія (УПА) офіційно була створена 14 жовтня 1942 року, на свято Покрови.

Сучасні Захисники і Захисниці України теж захищають нашу Батьківщину під Покровою Пресвятої Богородиці.

Тож запитаймо себе, чи те військо, яке посвячує себе під Покров Матері Божої, може бути військом нападників, агресорів, ґвалтівників і мародерів? Звичайно, що ні!

Достойне християнське військо, яке обирає собі за покровительку Матір Божу, розуміє, що війна – це завжди зло. Тому військові дії можуть бути виправдані лише в одному випадку – запобігти більшому злу, зупинити агресора. Згадаймо, скільки часу Україна закликала загарбника до миру і не вчинила жодного пострілу. Згадаймо Крим, Донбас, Луганськ. Та однак, сьогодні, коли він таки невблаганно прийшов до нас, щоб вбивати нас та трощити нашу країну, наше військо є нашими Ангелами Хоронителями, воно є достойним військом, яке зупиняє численну зграю ґвалтівників…

А ми усі продовжуймо молитися і віддавати під Покров Богородиці наш багатостраждальний народ та усе наше військо.

Під Покров Діви Марії в 1037 році вперше посвятив український народ князь Ярослав Мудрий, коли нависла загроза для Київської держави з боку кочових племен із південного сходу. Такий крок повторив і Блаженніший Мирослав Іван (Любачівський) на зорі становлення Української держави. Відновлення Акту посвяти українського народу під Покров Діви Марії неодноразово здійснив також Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (2014, 2018, 2020, 2022, 2023).

У 2014 році, відновлюючи Акт посвяти українського народу під Покров Діви Марії, Блаженніший Святослав наголосив на тому, що відтоді, як князь Ярослав Мудрий віддав під Покров Богородиці український народ 1037 року, Діва Марія оберігає нас.

«І з того часу тут, у Києві, серед побожних людей існує святе передання, що поки стоїть нерушима стіна Оранти, український народ встоїть на цих святих горах. Бо Покров Пречистої Діви Марії не просто наближає Бога до людини, а людину до Його всемогутнього захисту. Богородиця першою молиться до свого Сина за своїх людей», – наголосив Глава і Отець УГКЦ. І в 2022 році ми побачили, що ці слова були пророчими.

Тож як би нам важко сьогодні не було, будьмо певні, що наша доля – у надійних Материнських руках і скоро ми здобудемо перемогу та довготривалий мир!

о. Іван СТЕФУРАК,

головний редактор