Хто той священник, який кинув виклик путіну проти війни в Україні?

0
39

Як відомо, рівень підтримки війни в Україні або, принаймні, мовчазної згоди серед російської православної церкви залишається кричуще високим. Жоден із близько 400 єпископів в росії не виступив проти цієї неспровокованої агресії. Лише близько 300 представників духовенства з-понад 40 000 штатних кліриків, священників і дияконів по всьому світу підписали спільну публічну заяву з критикою війни, проте переважна частина з підписантів перебувають за межами росії.

Доля тих священників, що відкрито засудили агресію, перебуваючи безпосередньо в самій росії, є маловідомою. У добрій вірі хочеться сподіватися, що їх можливо було і дещо більше, та репресивна російська пропаганда заглушила їхній голос, а саме керівництво церкви, як відомо, просто позбавляло сану недружнього до кремлівської риторики духовенства… Та однак цими днями трапився один казус, який набрав розголосу навіть в іноземній пресі.

Єпархіальний суд москви 13 січня позбавив сану відомого російського священника Олексія Умінського за відмову прочитати молитву з проханням до Бога вести росію до перемоги. Наразі рішення має ухвалити патріарх кирил. Саме він і ввів обов’язкову провоєнну молитву на богослужіннях у російських церквах. На місце Умінського призначили скандального протоієрея Андрія Ткачова, родом зі Львова, який підтримує війну. Чому ця ротація в одному із храмів, яких в москві є сотні, стала великою новиною, спробую відповісти у цій статті.

Обидва священники є дуже медійними, але вони немовби представляють різне православ’я: є православ’я Умінського, а є православ’я Ткачова. Вони обидва знаходяться в тій самій юрисдикції, служать за тим самим обрядом та канонами, але водночас є настільки різними, що ця ротація стала дуже кричущим прикладом навіть далеко поза межами росії…  

Хто такий Умінський?

Священник Олексій Умінський розпочав своє служіння в епоху розпаду радянського союзу і понад 30 років був настоятелем храму Живоначальної Святої Трійці в центрі москви. З одного боку, він дуже відомий через те, що часто з’являвся в мас-медіа з різного роду коментарями, а з іншого – він неабияк відзначився відданим душпастирським служінням, починаючи від пенітенціарної опіки для засуджених, та продовжуючи служінням в педіатричних хоспісах. А ще він навіть керував похоронами колишнього радянського президента Михайла Горбачова в 2022 році. Однак, найбільше він виділився тим, що на телеканалі “Спас” закликав російську владу допустити до опозиціонера Олексія Навального лікаря та сам ходить на суди проти політично репресованих. Ну і насамкінець він засудив війну в Україні, а цими днями виступив із закликом про те, що мова війни “жодним чином не сумісна” з церковною літургією, та відмовився читати молитву з проханням до Бога вести росію до перемоги.

Варто зазначити! У росії зафіксовано десятки випадків покарання священників за відмову читати провоєнну молитву. Деякі з них, наприклад, читали молитви за мир замість перемоги!

Загалом 11 627 вірних РПЦ підписали відкритий лист на підтримку Умінського після його звільнення.

На кого замінили Умінського?

Замінили Олексія Умінського на священника, який протягом 12 років служив у соборі УПЦ МП у Львові, а в 2014 році з Києва, де вів активну медійну діяльність, втік до москви. Мова йде про Андрія Ткачова. Він відомий своїми українофобськими настроями, а після початку повномасштабної війни публічно підтримав російське вторгнення. Згодом він закликав росіян помирати зі зброєю в руках на війні в Україні, а не “під столом у власному блювотинні”. На його думку, смерть на війні – найкраща із смертей. Лиш обов’язково перед смертю варто помолитися, і тоді точно напряму потрапиш у рай.

Ткачов закликав окупантів, які обстрілюють мирні українські міста, заряджати “Гради” “з молитвою”: «Без молитви пакет “Градів” не заряджай. Кожну цю сигару засовуєш і кажеш: “Господи, помилуй, Господи, помилуй, Господи помилуй”. І так далі, і так далі, і так далі».

На іншому відео Ткачов розмірковує, що “війна має свої таємні духовні причини”. Він відкрито визнає, що одна з таких “причин” – це бажання підкорити собі іншу людину. “Я хочу, щоб ти жив, так як я живу. Не хочеш – заставлю. А як ні, я тебе вб’ю”, – визнав агітатор у рясі.

Він також прославився рядом сексистських висловлювань. Наприклад, казав, що “занадто багато баб керують своїм життям” і жінки повинні “варити кашу, вішати фіранки і бути щасливими”. Чоловіків він закликав “ламати дружин через коліно”. А ще він радив росіянкам більше народжувати, щоб відправляти дітей на війну в Україну…

Наслідки російського обстрілу Спасо-Преображенського собору в Одесі. Україна, 23 липня 2023 року

Ворог іде туди, де програє вчитель та священник…

Так колись сказав “Залізний канцлер” Отто фон Бісмарк. Принаймні, це одна з інтерпретацій його відомого афоризму. Попри вже значний вік цієї фрази, вона сьогодні є ще більш актуальною в Україні, як ніколи раніше. Наш ворог підступний, безчесний та хижий. Він не шкодує ні своїх, ні чужих, кидаючи в бій орди поневолених народів – народів, чиї вчителі та священники програли свою боротьбу… Запитаєте, чому програли? Бо за всі роки незалежності України наші Церкви так і не зуміли знайти спільну мову любові та дати відсіч «хитрощам диявольським». Допоки українські Церкви сперечалися, в кого більше «монополії» Духа Святого, ворог засилав нам фсб-шників у рясах, які окупували Україну та народжували на нашій же землі таких собі яничарів Андріїв Ткачових.

Проте, з іншого боку, ми бачимо, як Дух Святий діє навіть там, де здається, окрім зовнішнього вбрання і обрядів, немає більше нічого спільного з Церквою… Російський священник Олексій Умінський став чудовим прикладом того, як справжній Христовий священник повинен бути готовим жертвувати та страждати (часто мовчки) для добра тих, ким духовно опікується. Його приклад потягнув за собою щонайменше 11 627 вірних РПЦ , які підписали відкритий лист проти звільнення того, хто мужньо засудив військову агресію в Україні!

о. Іван СТЕФУРАК,

головний редактор