Літо з Богом, без надзвичайних ситуацій

0
33

На календарі — чудова тепла пора року, пора відпусток, дитячих, юнацьких християнських таборів, пора відпочинку християнських спільнот, піших паломництв та різних прощ. Навіть у важкий час війни єпископи та священники стараються зробити все можливе, аби діти, підлітки та дорослі, особливо Вояки та їхні родини мали нагоду і помолитися і відпочити.

Часто улітку є різні форми відпочинку, як от походи в гори чи на річки. «І тут треба пам’ятати прості правила безпеки, аби літні дні стали корисними для духовного відновлення, здоров’я, а не залишилися прикрими спогадами про якісь неприємності,— каже Христина Перцович, речниця Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області. — Якщо говорити про прощі, то це для нас, рятувальників та поліціянтів — масовий захід, на якому повинно бути безпечно і в дорозі, й під час самої прощі». На таких християнських дійствах завжди присутні рятувальники та медики від управління ДСНС. Адже попередньо масові заходи погоджують в області, на Раді оборони. Медики від управління ДСНС розгортають намети, чергує автівка швидкої допомоги. До медиків завжди можна звернутися. Якщо хтось почувається зле, лікарі завжди нададуть першу допомогу. «Під час останньої великої прощі до Відпустового центру блаженного Симеона Лукача в Старуні до медиків звернулося понад 50 осіб, — мовить пані Перцович. — Майже усі люди середнього або старшого віку, які потерпали від спеки, високого тиску, носових кровотеч чи перевтоми. Чимало людей приходили просто посидіти, аби охолодитися».

… Ще один дуже важливий момент, де треба говорити про безпеку, — це походи в гори. Десятки священників під час, або на завершення заїздів таборів вирушають зі дітьми та підлітками у мандрівки Карпатами. Це дуже гарне, активне і цікаве проведення часу. А молитви, вервиці та Літургії в горах, посеред карпатського лісу, підкорення гірських вершин з молитвами за країну та Захисників — це те, що справді запам’ятається на все життя. «Проте знову нагадую про безпеку,— продовжує пані Христина. — Організаторам таборів перед походом слід врахувати вік, фізичний та моральний стан учасників, подбати про одяг та взуття. Останнє має бути лише спеціальне, навіть найміцніші кросівки відомої фірми, куплені в спортивному магазині, можуть не витримати гірського підйому. Тому потрібні трекінгові. Варто подбати й про спеціальний непромокаючий одяг, який дозволяє тілу дихати, змінний одяг, міцний, місткий та зручний наплічник, каримат, ліхтарик, ніж, дощовик і аптечка. Пані Христина зазначає, що похід у гори — це про комфорт, а не про моду.

Важливо перед походом подивитися прогноз погоди та вибрати оптимальний час для підйому на вершину. Також слід завжди реєструватися у пункті гірських рятувальників, завантажити на мобільні спеціальний застосунок «Порятунок в горах», аби, якщо ви звернули зі стежки, могли швидко викликати допомогу. Рятувальники одразу отримають сигнал і точні координати, де є люди чи група. Потрібні також запас їжі, води та те, що дозволить зорієнтуватися на місцевості: карта, компас, GPRS-навігатор, заряджені мобільні телефони, павербанки. Ще речниця ДСНС радить, що коли у похід ідуть діти або підлітки, з ними мають бути не менше троє дорослих. Ті, хто йде в гори, також повинні знати, як себе поводити під час дощів та гроз, які є по кілька разів на день. Аби не притягнути блискавку, не варто ховатися під високими деревами, не треба мати біля себе мобільні телефони. Варто взяти професійного перевіреного провідника, бо чи не щодня рятувальники допомагають людям, які, або загубилися, або травмувалися в горах. А це зіпсовані враження про Карпати, яких не повинно бути.

Відпочинок з дітьми на річці — це надзвичайно відповідальна справа для дорослих. «Майже ніхто з отців в християнських таборах не йде з дітьми та підлітками на річку. І це добре, бо купатися та засмагати треба лише в спеціальних відведених та дозволених для цього місцях. Таких в області мало, — мовить Христина Перцович. — Діти чи підлітки повинні вміти добре триматися на воді. У річці чи озері варто знаходитись не більше 15 хвилин. Після купання не рекомендується одразу засмагати, а найкраще — відпочити в тіні. Не варто купатися біля крутих, стрімких і зарослих берегів. Часто бачимо, що діти, особливо підлітки, показуючи свою сміливість та спортивні вміння, стрибають у воду. Такі стрибки можуть стати фатальними. Краще цього не робити». Але якщо вже є фізична підготовка, то ОБОВ’ЯЗКОВО слід переконатися в безпеці дна і достатній глибині водойми. На жаль, щорічна кількість смертей на воді улітку в області невтішна. Тому безпека і ще раз безпека!

Також речниця Івано-Франківського управління ДСНС нагадала і про змій, отруйних комах, небезпечні гриби, ягоди, борщівник, різноманітні невідомі предмети. Усього цього слід остерігатися та відпочивати з радістю, молитвами й подякою Богові.

Сабіна РУЖИЦЬКА