Найкраща тушкованка для воїнів

0
186

Талановита і творча Мар’яна Хабер-Дудар, донька отця священника Михайла Дудара з Долинщини, перемогла у всеукраїнському конкурсі на найкращу консервацію – тушкованку. 

Днями в гості до жінки та її родини приїжджав Ектор Хіменес-Браво – знаний канадійський та український шеф-кухар, ресторатор, блогер, головний суддя шоу «Мастер Шеф». 

«Я народилася у наповненому Божою благодаттю селі Гошів, де є знаний Преображенський монастир отців Василіян, — розповідає пані Мар’яна. — З дитинства мої батьки – отець Михайло і мама Люба – прищепили мені любов до Бога, України, навчали шанувати людей, чесно і добре працювати». 

Глибоке релігійне виховання у священничій сім’ї стало благодатним підґрунтям для становлення пані Мар’яни. Нині жінка є науковою співробітницею Долинського краєзнавчого музею «Бойківщина» Тетяни і Омеляна Антоновичів. Але за покликанням вона — кулінарка, рукодільниця, поетеса та блогерка.

«З метою популяризації вивчення історії рідного краю, давніх та сучасних бойківських ремесел, як науковиця, я проводила різні тематичні заходи, майстер-класи, публікувала статті, а також знімала відео проведених заходів, які розміщувала на своєму творчому Ютуб каналі»,— розповідає жінка. 

Свій канал Мар’яна Хабер-Дудар назвала КРАСА. Ця назва – абревіатура, від перших букв слів, що характеризують його тематику: «Кулінарія, Рукоділля, Авторська поезія, Соціальні та особисті відео, Активний відпочинок». За словами блогерки, серед різноманіття запропонованих тем – кожен може знайти щось своє. 

«Мій Ютуб канал – це частинка моєї душі, мій творчий світ. Відео я знімаю тоді, коли приходить натхнення, і ділюся ними зі своїми підписниками», — зізнається мисткиня і кулінарка.

А ще пані Мар’яна часто бере участь у різних творчих і кулінарних конкурсах. Серед особливо значних та масштабних жінка виділяє: український Великодній марафон від відомої кулінарки-блогерки Лілії Цвіт, міжнародний культурно-соціальний проєкт «Таємниці України для тебе» від БО «Благодійний Фонд «Чисті Серцем» та Центру української культури у місті Таллін. На останньому пані Мар’яну відзначили як одну з переможниць.

Нещодавно в одному з дописів у Фейсбуці жінка побачила інформацію про конкурс консервації, який оголосив Ектор Хіменес-Браво. Оскільки в пані Мар’яни було багато цікавих, перевірених рецептів, то вона відправила на конкурс кілька, бо якийсь один вибрати було непросто.

«Загалом, на конкурс відправили свою консервацію більш як 80 учасників. У першому турі майстер-шеф переглядав відеорецепти та відібрав 20 найкращих у фінал. Серед них був і мій рецепт, — згадує блогерка. — Мені зателефонували помічники пана Хіменеса-Браво та повідомили, що я стала фіналісткою конкурсу. А ще вони сказали, що для участі у фіналі треба відправити свою консервацію для дегустації. Я так і зробила. І, затамувавши подих, почала чекати нових дописів та відео пана Ектора, щоби дізнатися результати конкурсу. Про перемогу якось не думала, бо вже те, що я стала фіналісткою, було для мене великим досягненням».

 Яким же радісним і несподіваним було здивування для пані Мар’яни, коли вона дізналася, що стала переможницею у конкурсі. Через п’ять днів після оголошення результатів Ектор Хіменес-Браво завітав до прикарпатської мисткині та кулінарки в гості. 

«Я за останніх три місяці спробував дуже багато тушкованок, тому що у нас є проєкт для наших солдатів. Нам потрібен цей рецепт, бо якщо буде така якісна тушкованка, то вони будуть дуже задоволені», – відзначив у соцмережах Ектор Хіменес-Браво. 

За словами пані Хабер-Дудар, зустріч з такою щирою і доброю людиною, справжнім професіоналом, який залюблений у свою справу, запам’ятається на все життя. «Коли він приїхав, ми разом і готували страви, і відвідали Гошівський монастир отців Василіян на Ясній Горі, і музей «Бойківщина» в Долині. Усе це фільмувала знімальна група проєкту. Згодом пан Ектор запропонував мені взяти участь у конкурсі «Мастер Шеф» ,— мовить кулінарка та мисткиня. 

Висока оцінка старань жінки від Ектора Хіменес-Браво та перемога в конкурсі — це великий стимул робити те, що вона любить. Пані Мар’яна каже, що вона й надалі буде йти до нових перемог, готувати, писати, презентувати рукоділля та знімати відео для свого каналу.

Сабіна РУЖИЦЬКА.

Детальніше про рецепти тушкованки та інших страв можна дізнатися на Ютуб каналі Мар’яни Хабер-Дудар.