Віддай людині крихітку себе

0
31

«Віддай людині крихітку себе.

За це душа поповнюється світлом».

Ліна Костенко

Мабуть, говорячи про героїв, кожен із нас до лютого 2022 року уявляв собі персонажів із мультфільмів, фільмів чи серіалів. Ці вигадані постаті завжди здавалися для мене невимовно великими, хоробрими та могутніми. Вони володіли тими силами, які були недосяжними для людини.

Однак, знаєте, після найхолоднішого і водночас найпекельнішого місяця зими для всіх нас, українців, постали зовсім інші образи героїв, а серед них — кволі, але водночас хоробрі бабусі, які жбурляли банки із солінням у дрони; чоловіки, які голіруч зупиняли танки; діти й жінки при надії, які попри свою беззахисність чинили супротив російським загарбникам, що безсердечно руйнували людські домівки, мрії та серця.

Пишучи попередні рядки про Героїв, у моїх думках одразу виринуло відео, у якому московити розстріляли українського захисника за слова «Слава Україні!»…

Кажучи про Героїв, згадую й хлопця моєї подруги, хороброго Дмитра, який 86 днів боронив український Маріуполь, будучи захисником Азовсталі, а вже близько півтора року перебуває у московитському полоні. І таких, як він, десятки, сотні, тисячі.

Герої сьогодення є зовсім іншими, відмінними від тих, про яких читала у книжках або ж переглядала на екрані телевізора. Наші Герої — це незламні українські захисники, яким вкрай важко, однак вони не покладають сил, а відстоюють, відвойовують та утверджують незалежність нашої держави.

І ось, гортаючи стрічку новин у соцмережах, я натрапила на публікацію, де медики зазначають, що зберігається велика потреба у крові для наших Захисників й закликають ставати для них донорами. У цей момент я подумала, що, мабуть, кожен із нас, хто не перебуває на лінії вогню, але хоче долучитися до допомоги війську, може не просто задонатити, а й віддати частинку себе. Таким чином ми маємо змогу стати тими, хто піклується про наших хлопців, будучи у тилових містах.

Отож, пропоную вам, дорогі читачі, ознайомитися з тим, чому людині варто та потрібно здавати кров.

Перший та найважливіший факт — допомога іншим, зокрема українським Захисникам. Як відомо, ваша дарована кров може врятувати чиєсь життя. І не тільки наших Воїнів, але й людей, які потребують переливання крові під час хірургічних операцій, після аварій або під час лікування важких захворювань. Ви можете стати тим, хто подарує надію на життя.

Наступний — покращиться стан вашого здоров’я. Під час здачі крові ви піддаєтеся медичному обстеженню, що дозволяє виявити різні загрози та інфекції на ранніх стадіях. Таким чином, регулярна здача крові може допомогти підтримувати ваше власне здоров’я.

Що важливо, після здачі крові у вашому організмі починає вироблятися нова кров, адже організм активізує нові кровотворні клітини. Такий фактор однозначно позитивно впливатиме на здоров’я, оскільки свіжа кров завжди корисна.

Ну і насамкінець, ваша кров допомагатиме різним дослідженням, адже зібрана кров використовується й для дослідів та розробки нових методів лікування і вакцин. Ваш внесок може сприяти науковим відкриттям.І це лише кілька фактів про те, чому важливо здавати кров не лише для когось, але й для себе.

Якщо ви хочете долучитися до доброї справи і стати донором крові, ви це можете зробити у центрі служби крові, який є в кожному обласному центрі. Але перед тим, як туди їхати чи йти, краще зателефонуйте їм, і запитайте чи ще зберігається потреба.

І пам’ятайте, що здача крові — це акт безмежної гідності. Ваша кров може стати «ковтком повітря» для іншого життя, яке бореться з хворобою чи травмою. Отож нехай ваша кров несе в собі промінь надії, бо, даруючи іншим життя, ви обираєте життя для себе!

Христина ГАМАНЮК.